Sunday, December 16, 2012

Takoyaki


Resipi :



Untuk Hidangan ( 30 biji )

BAHAN TEPUNG :
1 cawan tepung gandum
300ml air
1 sudu baking powder
1 biji telur
sedikit garam
Daun bawang & kobis diracik halus
BAHAN INTI :
Tako (nak senang, boleh beli siap kat Sushi Section Jusco)
**selain tako (sotong), boleh guna tuna dlm tin / dried scalop / ketam / udang dll. tapi dah tak jadi TAKOyaki lagi la..**


BAHAN HIASAN :
Seaweed (kepingan rumpai laut) - racik halus
Fish Flakes (boleh dapat kat bhgn makanan jepun di Jusco)
Mayonis
Sos Takoyaki (saya guna cili sos aje!)
Cara-cara

Campur semua bahan untuk tepung. Pastikan ianya tidak terlalu cair dan tidak terlalu pekat. Agak2 cair sikit aje dari adunan jemput-jemput.
Panaskan acuan takoyaki dengan sedikit minyak. Saya takde acuan takoyaki, so guna acuan kuih cara bentuk bujur. Hasilnya takoyaki saya bentuk telur! heee..!
Tuangkan adunan 3/4 penuh dalam dalam setiap acuan. Kemudian masukkan tako dan tunggu kejap sampai bhgn bawahnya masak.
Gunakan lidi untuk terbalikkan takoyaki supaya masak pada kedua2 bahagian atas dan bawah.
Keluarkan takoyaki yg siap dimasak. Taburkan seaweed , fishflakes, sos & mayonis. Sedia utk dihidang. Sedap dimakan panas-panas.

Hasilnya , Jeng Jeng Jeng......



Huh ! yang ni takoyaki edisi Pizza punya , apmcm , nmpk sedap tak !!??
Aku jugak syorkan korg mkn ni , lpas ni msti korg trbayang how beautiful you feel if u visit Japan, Trust me <3 

#trpikir nk tulis ENTRY ni lpas ad kwn share Resepi dia , haha thnk mmbr *Duqie ~ =)

1 comment:

  1. sejak bile ko pandai masak takoyaki ni paiz??? huhu ^^

    ReplyDelete